Topp & Legg Henri
Henri Decruy
designmeubelmerk Topp and Legg

Fotograaf:

Frank Meurisse

Auteur:

Pauline Windels, Corporate Assistant bij Group Casier, p.windels@casier.be

Casier-PaulineZW-W
“Kwalitatieve materialen en modulair systeem dragen bij tot langere levensduur”
“Kwalitatieve materialen en modulair systeem dragen bij tot langere levensduur”

Met aanpasbare tafels van Belgische makelij schrijft de jonge ondernemer Henri Decruy enthousiast mee aan het circulaire verhaal. “Bij Topp and Legg gaan we voor uniek Belgisch design, exclusiviteit, duurzaamheid en een zo kort mogelijke keten.

”Na zijn studies bedrijfsmanagement en communicatiewetenschappen en een master in management aan de IE Business School in Madrid ging Henri Decruy (27) aan de slag in de meubelgroothandel van zijn vader. “Vanuit die structuur begon ik na te denken hoe ik kon innoveren. Ik vertrok van een collectie eettafels die mijn vader al in zijn aanbod had. Vanuit het standpunt van de klant en de markt bekeek ik samen met de jonge Belgische ontwerper Cas Moor hoe ik die kon premiumiseren. De tafels hadden een traditionele X-poot of spinpoot met een houten bovenblad en dat was het. We onderzochten hoe we dit concept konden verbeteren. Je kan dan heel high-end gaan zoals de Scandinavische merken, maar ik wou het vooral binnen het functionele zien. Dat vertaalde zich in ‘hoe kunnen we een tafel zo flexibel en aanpasbaar mogelijk maken’.”

En zo zijn jullie bij een modulair systeem beland?

Henri Decruy: “Inderdaad. In een modulair systeem kunnen alle elementen met elkaar gecombineerd worden. Elke poot (Legg) kan ingewisseld worden en past op het frame waarop elk bovenblad (Topp) kan worden gelegd. De uitdaging zit hem in hoever je hierin kan gaan. Je hebt bijvoorbeeld verschillende vormen van tafels en vormen van poten. Hoe kunnen we daar zo slim mogelijk mee omgaan zodat de productiekost uiteindelijk nog interessant blijft voor ons en voor de eindklant? We moesten ook nadenken over welke marges mogelijk zijn bij de vermarkting. We hebben nu een vaste collectie met 800 mogelijkheden (verschillende bladen, poten en kleuren). Daarnaast bieden we ook maatwerk aan.”

designmeubel van Topp and Legg
Waar worden de bovenbladen, frames en poten geproduceerd?

“We stapten over van een Italiaanse naar een Belgische leverancier. De keten werd daardoor korter. Een ander criterium dat meespeelde bij deze switch, is dat de Belgische leverancier betere kwaliteit biedt, wat bijdraagt tot een langere gebruiks- en levensduur. Bij de keuze van onze materialen houden we altijd rekening met hun duurzaamheid. Keramiek bijvoorbeeld is krasvast en heeft een zeer lange levensduur.”

“Ik stel me continu de vraag hoe duurzaam de materialen en samenwerkingen zijn.”
Henri Decruy
Hoe verliep de opstart van je bedrijf?

“Topp and Legg ging van start in augustus 2020. De coronacrisis vormde meteen een eerste grote uitdaging. Ik had het geluk dat ik kon samenwerken met Designregio Kortrijk. Dat platform voor creativiteit, innovatie en ondernemerschap zorgde ervoor dat ik mijn tafel kon tentoonstellen in de glazen kiosk op de Graanmarkt in Kortrijk. Dat gaf een enorme boost aan onze naambekendheid.”

Je spreekt over ‘ons’, betekent dit dat je al mensen in dienst hebt?

“Ik heb één parttime medewerker in dienst. We doen alles zelf: van advies, begeleiding, afspraak in onze showroom in Izegem tot de configuratie van de tafel en zelfs de montage en installatie. De eigenlijke productie besteden we wel uit. Voor de verdeling werken we o.a. samen met Billie’s Holiday, een conceptwinkel in Gent die net als Topp and Legg inzet op duurzaamheid en circulariteit.”

Hoe zie je je onderneming verder groeien?

“We zijn het voorbije jaar vooral op zoek gegaan naar onze ideale klant. We merken dat we meer zullen moeten werken op de projectmarkt en samenwerkingen moeten zoeken met interieurarchitecten. Mijn plannen en samenwerkingen stel ik elke dag in vraag omdat ik me continu de vraag stel hoe duurzaam de samenwerkingen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de logistieke voetafdruk. Ik kies vooral voor de korte keten en probeer alles zo lokaal mogelijk te houden, van ontwerpen over maken tot verkopen. Ik wil vooral wegblijven van de massaproductie.”

In welk opzicht is Topp and Legg een circulaire onderneming?

“We verkopen duurzame tafels met een heel lange gebruiks- en levensduur die modulair aangepast kunnen worden. Na enkele jaren wil de klant misschien een ander soort poten, in een andere kleur of op een andere positie onder de tafel. Of hij wil een tafelblad in een andere vorm, grootte of kleur. In plaats van zijn tafel op de afvalhoop te gooien en een nieuwe tafel te kopen, kan de klant bij ons zijn tafel terugbrengen en laten aanpassen. Alle onderdelen kunnen daarbij hergebruikt worden. Ons modulaire systeem heeft daardoor een groot circulair potentieel. We doen in feite de deur nooit dicht voor onze klanten. Om circulariteit meer in de picture te plaatsen, maakten we een luchtig stripverhaal over hoe je tafel mee kan veranderen met je leven.”

In welke mate laat de consument zich leiden door circulariteit en duurzaamheid als hij een tafel koopt?

“In België wegen die verkoopargumenten voorlopig nog niet sterk door. Duurzaamheid is maar een van de elementen in de keuzepiramide van de consument. Voor de keuze van een meubel schommelt het momenteel rond plaats zeven of acht. Het wordt in overweging genomen, maar is niet het belangrijkste. De schoonheid, het gevoel dat het meubel oproept, het design … staan bovenaan in de piramide. Het Belgische design en de Belgische productie blijken wel sterke verkoopargumenten.”

Wat wil je tot slot nog kwijt?

“Helemaal circulair is Topp and Legg vandaag nog niet, maar we denken wel over elke stap na en hopen zo mee te evolueren richting circulariteit.”

Meer lezen over Topp & Legg : www.toppandlegg.com