Casier-SaraZwW

Auteur:

Sara Adam

We willen meer zijn dan louter een verzekeringsmakelaar.
Brandrisico’s helpen inschatten, inperken en verzekeren
Brandrisico’s helpen inschatten, inperken en verzekeren

Afvalverwerking is helaas een brandgevoelige sector. Dat maakt het contact met verzekeraars er niet altijd gemakkelijk op. Als verzekeringsmakelaar heeft Group Casier sowieso een intermediërende rol. Maar het bedrijf met kantoren in Menen en Gent doet meer dan alleen maar risico’s in een verzekering onderbrengen. Vanuit een stevig opgebouwde expertise in brandpreventie, helpt het vooral zijn klanten om de risico’s beter in te schatten en af te dekken om tot een betere en betaalbare verzekering te komen.

In november staat Group Casier maar liefst 127 jaar op de kaart. Eerst vanuit Menen, maar sinds 2005 ook met een vestiging in Gent, adviseert het ondernemingen voor een geïntegreerd risico- en verzekeringsbeheer. Sara Adam: “We willen meer zijn dan louter een verzekeringsmakelaar. Een verzekering afsluiten is immers niet noodzakelijk de beste oplossing voor een klant. Wij durven ook in andere richtingen denken, waarbij elk van de 35 medewerkers zijn eigen specialiteit heeft om het best mogelijke advies te verlenen.” Adam heeft zelf een opleiding als preventieadviseur genoten met een specialisatie in industriële brandrisico’s. Group Casier legt volop de focus op twee sectoren: IT Tech en Green Tech. “Een keuze die eerder organisch gegroeid is. Door lange partnerschappen met klanten in die branches hebben we de nodige ervaring en kennis opgebouwd om ondernemers net over de eigenheden van hun vakdomein het gepaste advies te kunnen geven.”

Onafhankelijk advies

In de recyclagewereld ziet Adam momenteel twee hete hangijzers: aansprakelijkheid en brandveiligheid. “Het is geen evidentie voor recyclagebedrijven om zich in de Belgische verzekeringsmarkt te begeven. Er zijn er maar enkele verzekeraars meer bereid gevonden om capaciteit te bieden en vaak willen ze het brandrisico zelfs niet 100% afdekken, omwille van de brandgevoeligheid van de sector en de hoge frequentie aan schadeclaims. Dan moet er op zoek gegaan worden naar medeverzekeraars en naar manieren om het risico verder naar beneden te brengen.” Net in deze materie maakt de achtergrond van Adam het verschil. “Het streepje voor dat wij als onafhankelijk makelaar hebben ten opzichte van technologie-leveranciers is dat we niet gebonden zijn aan een bepaalde techniek. Camera’s, sprinklerinstallaties, detectiesystemen … elke leverancier heeft een stukje van de puzzel in handen. Wij vertrekken vanuit de vraag: wat hebben jullie echt nodig en geven onafhankelijk advies om de juiste keuze te maken in functie van de activiteiten.”

Specialisme als meerwaarde

Een beter brandpreventiebeleid begint uiteraard met een bezoek ter plaatse. “Wij hoeven ondernemers hun vak niet meer uit te leggen. Hun processen kennen zij het beste. Maar brandpreventie- en beveiliging is een heel specifieke materie die ook evolueert in de tijd. Noem het gerust een passie van me. Niet elk bedrijf kan een specialist in deze materie in de rangen hebben. We maken ons sterk dat we het verschil kunnen maken, ook in moeilijke dossiers.” Adam geeft ook een belangrijke tip mee voor bedrijven om een efficiënt brandpreventiebeleid op het getouw te zetten. “Zorg er voor dat alle basisverplichtingen in orde zijn. Dan denk ik aan keuringen, onderhoudswerken … Dit zijn quick wins die aantonen dat je ermee bezig bent. Als een verzekeraar voelt dat het wettelijke minimum nog niet vervuld is, zal het vertrouwen snel slinken.”

Klanten met een gerust gemoed laten ondernemen

Het risico volledig uitsluiten zal echter nooit mogelijk zijn voor heel wat recyclagebedrijven. “Je kan onmogelijk weten wat er zich allemaal in een container bevindt. Bovendien ben je ook onderhevig aan de elementen: wind, zon en stof kunnen broei nog versnellen. De eerste stap zal dan ook een goed detectiesysteem zijn. Zonder kan je risico’s onmogelijk indijken. Wij helpen onze klanten om het risico zo goed mogelijk voor te stellen aan de verzekeraar en alle maatregelen te nemen die tonen dat ze bewust met deze risico’s omgaan. Eigenlijk willen we onze klanten zoveel mogelijk ontzorgen inzake brandveiligheid maar ook in andere domeinen, zodat ze met een gerust gemoed kunnen ondernemen. Wij staan wel in voor de rest.”