Deceuninck-404small
Sandrino Vierstraete
pvc-bouwprofielen Deceuninck

Auteur:

Paul-Emmanuel Casier, Managing Director bij Group Casier, p-e.casier@casier.be

Casier-PaulEmmanuelZwW
“Gerecycleerd pvc voldoet aan hoogste kwaliteitseisen”
“Gerecycleerd pvc voldoet aan hoogste kwaliteitseisen”

Het pvc dat Deceuninck gebruikt voor de productie van onder andere ramen en deuren kan minstens tien keer worden gerecycleerd zonder zijn mechanische eigenschappen te verliezen. “Dankzij deze hoge recycleerbaarheid kunnen we de levensduur van pvc dus verlengen van 35 jaar naar 350 jaar”, stelt Sandrino Vierstraete, Production Director Europe bij Deceuninck.

Deceuninck (opgericht in 1937) staat vooral bekend om zijn raam- en deursystemen in pvc en aluminium maar produceert ook ventilatie- en muurroosters, structurele zonwering, lamellenwanden, gevelbekleding en allerhande bouwprofielen. De beursgenoteerde groep met thuisbasis in Hooglede heeft productievestigingen in twaalf landen en stelt wereldwijd meer dan 3600 personen te werk. Sandrino Vierstraete is operationeel directeur voor alle fabrieken binnen Europa. “Het gaat om zeven landen en negen locaties met meer dan 1200 medewerkers”, legt hij uit. “Ik volg op geregelde tijdstippen de operationele KPI’s van de lokale plants op, alsook de verbeteringsprojecten en optimalisaties. Ik help mijn collega’s om op de verschillende vlakken doelen te stellen. Het is dus een eerder financiële, cijfermatige opdracht gekoppeld aan de operationele performantie die me dikwijls bij de verschillende sites brengt.”

Welke rol neemt Deceuninck op in de circulaire economie?

Sandrino Vierstraete: “In al onze fabrieken vermalen we al een hele tijd ons intern (post-industrial) pvc-afval tot herbruikbare pvc-pellets die we opnieuw injecteren als grondstof. We gooien dus niets weg. Sinds 2018 leggen we ons ook toe op de recyclage van oude ramen en deuren in pvc (post-consumer) en gaan we dus een stap verder. Op de terreinen van onze bestaande compoundingfabriek in Diksmuide, die jaarlijks meer dan 50.000 ton compound produceert, bouwde Deceuninck een hoogtechnologische recyclagefabriek. We recycleren er oude pvc-profielen tot granulaten die als basis dienen in het extrusieproces om nieuwe pvc-profielen te maken. Zo sluiten we de kringloop.”

Sandrino Vierstraete
Wat is voor Deceuninck circulariteit in één zin?

“In plaats van dat in één zin te verwoorden, vat ik de betekenis die wij aan circulariteit geven, graag samen in de weergave van onze value chain hieronder.”

Met een capaciteit van 45.000 ton hard pvc per jaar, is onze recyclagefabriek in Diksmuide de grootste van de Benelux. 45.000 ton gerecycleerd materiaal komt overeen met 2,3 miljoen ramen die jaarlijks niet worden gestort of verbrand. Daarnaast spaart elke kilogram gerecycleerd pvc volgens schattingen van VinylPlus 2 kilogram CO2 uit. 45.000 ton gerecycleerd pvc komt dus overeen met een reductie van 90.000 ton CO2-uitstoot, ofwel 70.000 heen- en terugvluchten Parijs-New York. Het levert ook een energiebesparing van 90 % op want pvc recycleren vergt 90 % minder energie dan nieuw pvc produceren.”

“Pvc recycleren vergt 90 % minder energie dan nieuw pvc produceren.”
Sandrino Vierstraete
Hoe verhoudt circulariteit zich bij Deceuninck tot duurzaam ondernemen?

“Bij Deceuninck zien we ‘Making the world a greener place’ in een combinatie van technologieën. De eerste is de circulaire waarbij we post-industrieel en post-consumer pvc-afval verwerken tot grondstoffen die we opnieuw in omloop brengen. Het gebruik van hernieuwbare energie in alle plants is een tweede belangrijke pijler. Een derde is productinnovatie die ervoor zorgt dat onze profielen een hoge isolatiewaarde realiseren in gebouwen. Tot slot zijn we continu op zoek naar manieren om onze productieprocessen te optimaliseren. Belangrijke factoren zijn daarbij ons verbruik van elektriciteit, brandstoffen en grondstoffen, de traceerbaarheid van onze grondstoffen en ons afvalbeheer.”

Wat was de trigger om in Diksmuide met post-consumer recyclage te starten?

“Verschillende redenen zijn daarvoor op een gegeven ogenblik samen snel gaan rijpen. We wilden onze activiteit duurzamer maken, zeg maar ‘groener’, terwijl we met een grondstof werken die zich zeer goed tot recyclage leent. De schaarste van de grondstoffen heeft ook meegespeeld, en daarin heeft corona ons nog maar eens gelijk gegeven. En tot slot is er natuurlijk ook de prijs van de grondstoffen …”

Waardeketen circulaire economie bij Deceuninck: nieuwe pvc-profielen maken uit gerecycleerd pvc
Wat is de verhouding tussen de output in Diksmuide en de aankoop van nieuwe grondstoffen? In welke mate is jullie productie nu al circulair?

“We zijn er nog niet, Paul. Wij mogen vandaag voor de meeste markten nog geen gerecycleerde grondstof in een monoprofiel aanwenden. Een monoprofiel bestaat uit één soort pvc. Daarin gebruiken we voor keurproducten (naakt, niet gelakt, niet gefoiled) nog altijd virgin grondstoffen. Het recyclaat vindt bij ons de weg naar co-exprofielen. Die worden gemaakt aan de hand van twee gelijktijdige extrusies. De kern (de ‘core’) neemt 40 tot 50% van het product in beslag en bestaat uit recyclaat. Die mag ook wat gekleurd (bunt) zijn in Oost-Europa, maar in West-Europa verwachten onze klanten nog steeds wit (ingekleurd bunt materiaal). De mantel of de ‘skin’, wat dus met licht en lucht in contact komt, bestaat uit virgin pvc. Die co-exprofielen draaien we op zo’n 10-15 % van onze machine capaciteit in onze Europese plants.”

Hoe vinden oude afbraakprofielen in pvc de weg naar jullie recyclagefabriek in Diksmuide?

“Onze belangrijkste bronnen zijn afbraakfirma’s en installateurs die ramen vernieuwen. Containerparken en inzamelaars beslaan een kleiner aandeel. We hebben daaraan ook wat meer sorteerwerk. Onze verwachtingen qua kwaliteit liggen hoog. Het recyclaat moet immers dezelfde eigenschappen hebben als het virgin materiaal. Het proces in Diksmuide is een grote ketting van verschillende vermalers en een veelvoud aan sorteertoestellen. Zo scheiden we ijzer en non ferro, maar ook rubber, stof, enz. om te eindigen met kleursortering. Een groot deel van de markt is immers nog niet klaar voor een core in bunt materiaal. Een deel van onze stromen kunnen we dus op vandaag nog niet volledig inzetten en moeten we doorverkopen voor andere toepassingen, maar dit aandeel is zeer sterk aan het dalen gezien we hoog inzetten op co-extrusie in al onze extrusie productie plants.”

In het verhaal dat je brengt is dat nu écht zonde!

“Inderdaad, er is nog een weg af te leggen. Maar treur niet. In Oost-Europa bijvoorbeeld mag de core wél bunt zijn. En in Nederland zijn we aan het werken op een groot project, waarbij we 100 % recyclaat in de markt mogen zetten voor de uitrusting van openbare gebouwen, zoals scholen, sporthallen enz. Ik ben overtuigd dat we met Deceuninck de juiste weg ingeslagen hebben. Het vraagt uiteraard investeringen, maar we zullen die na verloop van tijd terugwinnen. We zijn overtuigd van ons product en boeten nergens in aan kwaliteit. We proberen nu vooral ook onze supplies aan oude ramen en deuren te verhogen, want de instroom is momenteel nog kritisch. Het recycleren van pvc is ook nog niet zo ingeburgerd en de connotatie van pvc is nog altijd wat negatief. Mensen zien dat als ‘plastiek’ en zijn zich onvoldoende bewust van de recycleerbaarheid van het product.”

En dat terwijl je pvc esthetisch in alle richtingen kan sturen …

“Helemaal! Als al onze lijnen co-ex zouden zijn, of nog beter als de certificeringsinstanties zouden toelaten dat we 100 % recyclaat mogen aanwenden, dan wordt het een compleet ander verhaal!”

Waar zie je op het vlak van recyclage nog opportuniteiten om de transitie naar een circulaire economie te versnellen?

“Innovatie op het gebied van afvalstromen is de toekomstige sleutel in de recycling business. Volgens mij is er nog heel wat ruimte voor optimalisaties. Als we erin slagen om de afvalstromen nog beter te sorteren en extra processen te creëren om van de gesorteerde producten opnieuw bruikbare (grond)stoffen te maken, kunnen we de hoeveelheid effectieve afvalproducten sterk terugdringen.”

Hoe krijgen we het grote publiek mee in dit verhaal?

“Door de ‘gains’ voldoende in de verf te zetten. De hogere isolatiewaardes van Deceuninck-ramen en -deuren resulteren bijvoorbeeld in een lager energieverbruik en dus een lagere energiefactuur. En door te kiezen voor pvc-profielen die gemaakt zijn uit gerecycleerd pvc, reduceren we de afvalberg. Tot slot kunnen we niet genoeg herhalen dat het wel degelijk loont om onze CO2-voetafdruk te verkleinen. De klimaatverandering laat ons geen andere keuze dan met z’n allen onze verantwoordelijkheid op te nemen.”

Meer lezen over Deceuninck

Bekijk het filmpje van Deceuninck over de recyclage van post-consumer pvc-afval

English version interview