Confitures Cantillon cerises fond brun
Rob Renaerts
CODUCO

Auteur:

Stefan Van Caillie, Corporate Consultant bij Group Casier, s.van.caillie@casier.be

Stefan
“Afvalstromen in kaart brengen en een nuttige toepassing geven”
“Afvalstromen in kaart brengen en een nuttige toepassing geven”

“Bedrijven sensibiliseren om hun afvalstromen zichtbaar te maken en helpen uitzoeken waarvoor ze hergebruikt of waarin ze verwerkt kunnen worden.” Het is de drijfveer van Rob Renaerts, oprichter en directeur van CODUCO. “Dat hoeft niet altijd ingewikkeld of hightech te zijn. Op basis van bestaande technieken is al heel wat mogelijk.”

Verandering van consumptiegedrag met meer respect voor mens en milieu. Dat is de doelstelling van CODUCO. “De naam van ons consultancybureau komt van de combinatie van ‘COnsommation DUrable’ in het Frans en ‘DUurzame COnsumptie’ in het Nederlands”, legt Rob Renaerts uit. “CODUCO bestaat sinds 2009. In het begin legden we ons vooral toe op duurzame voeding. Wij begonnen met het sensibiliseren en begeleiden van cateringbedrijven en cafetaria en spitsten ons gaandeweg toe op het tegengaan van voedselverspilling. Eerst pasten we dat toe op oud brood, later ook op fruit- en groenteafval. In de loop der jaren rolden wij ook in duurzame overheidsopdrachten. We gaven het Brussels Gewest en enkele Europese instellingen advies over de opname van circulaire clausules in hun opdrachten. Onze scope is nu dus breder dan vroeger maar nog altijd gericht op duurzame consumptie: we begeleiden bedrijven en overheden die hun organisatie, producten en diensten willen verduurzamen.”

Sinds begin 2022 brengen jullie ook zelf een circulair product op de markt. Vertel!

“Inderdaad. Sinds 2022 wordt het brouwafval van Cantillon verwerkt in fruitpuree en confituur. De kersen en frambozen komen uit het fermentatieproces van de fruitbieren van Cantillon. Het gefermenteerde fruit dat anders in de vuilnisbak zou belanden, krijgt dus een nuttige toepassing. Zo vermijden we elk jaar zo’n 20 ton organisch afval. De fruitpuree is een B2B-product. Culinaire vakmensen, ijsbereiders, patissiers of restauranthouders kunnen er bereidingen mee maken zoals sorbets, ijsjes, desserts en sauzen. Daarnaast ontwikkelden we confituren voor de consument. Ze zijn sinds eind vorig jaar te kopen en de eerste reacties zijn heel positief. De confituren hebben een unieke smaak. Het parfum en de zoetheid van fruit wordt gecombineerd met een heerlijke vleug zuurheid uit de Lambik van Cantillon. De combinatie met kaas en paté is geweldig. Het project is het resultaat van een puur Brusselse samenwerking tussen CODUCO, brouwerij Cantillon en verwerker Spooneke. Intussen werken we ook samen met enkele andere brouwerijen zoals Oud Beersel. Hierdoor kunnen we nog meer fruit omtoveren tot nieuwe culinaire producten.”

Rob Renaerts
Wat is voor jou circulariteit in één zin?

“Bestaande afvalstromen nuttiger aanwenden. Afval weggooien is te goedkoop en daardoor gaan waardevolle grondstoffen verloren. Nadenken van in de ontwerpfase zou ook al helpen. Circulariteit pas je het best al toe bij het ontwerp van een product: waarvoor kan het later hergebruikt worden?”

“Circulair om circulair te zijn, werkt niet. Je product moet in de eerste plaats kwalitatief zijn.”
Rob Renaerts
Welke circulaire innovaties zie je doorbreken?

“Ik zie enorm veel potentieel, maar dat wordt momenteel nog niet voldoende benut. Er is nog een klik nodig in het circulair denken van de ondernemers. De meeste bedrijven focussen in de eerste plaats op productie, met afvalverwerking zijn ze minder bezig. Wij willen bedrijven sensibiliseren om hun afvalstromen zichtbaar te maken en om te durven nadenken waarvoor die hergebruikt of waarin ze verwerkt kunnen worden. De afvalstromen van bijvoorbeeld brood en bierdraf transformeerden we al in respectievelijk pasta en sojasaus of limonade. Lekker en kostenefficiënt. Een mooi voorbeeld van een circulaire toepassing vind je bij Tiense Suiker. Zij hebben heel veel suikermelasse als restproduct. Citribel maakt daar via natuurlijke oppervlaktefermentatie citroenzuur van.”

Wat is er volgens jou nodig om meer ondernemers over de streep te trekken om op zoek te gaan naar nuttige toepassingen voor hun reststromen?

“De grote moeilijkheid is dat het afval momenteel tegen een veel te lage prijs wordt verkocht. De afvalverwerking duurder maken, zou een trigger kunnen zijn om ondernemers te laten nadenken over het hergebruik van hun afvalstromen. De overheid speelt hierin een belangrijke rol.”

Welke circulaire toepassing heeft een beperkte kostprijs, maar een grote impact?

“Het hoeft niet altijd ingewikkeld of hightech te zijn. De simpelste oplossingen zijn soms de beste. Op basis van bestaande technieken is al heel wat mogelijk. Voor start-ups is de kostprijs voor het ontwikkelen van de juiste technologie een zware dobber.”

Hoe zet je als ondernemer je medewerkers aan om bij te dragen tot een circulaire samenleving?

“Duurzame consumptie is een basiswaarde binnen CODUCO. Het is onze bestaansreden. Onze medewerkers zijn heel sterk doordrongen van die gedachte en bijzonder gemotiveerd om ze op het werk en privé waar te maken. Iedereen heeft zo zijn eigen specialiteiten en daardoor kunnen onze klanten profiteren van een multidisciplinair team.”

Hoe krijgen we het grote publiek mee?

“Kwaliteit is ontzettend belangrijk. Circulair om circulair te zijn, werkt niet. In het geval van onze confituur: de smaak zit goed. Dat ze circulair is, is positief maar in de eerste plaats moet de kwaliteit er zijn!”

Meer lezen over CODUCO
Meer lezen over de Cantillon-producten van gefermenteerd fruit